Friday, January 16, 2009

Ape patut korang buat kalau kene ugut?

Cerita budak-budak UM (dan IPTA-IPTA yang lain juga), khususnya budak-budak first year yang kena gertak, kena ugut atau kena paksa oleh Orang kuat Aspirasi di Kolej bukan cerita baru. Setiap kali ada pilihanraya kampus diadakan, tentu cerita-cerita sebegini akan timbul. Sudah tiba masanya untuk kita semua menghentikan semua gertakkan, ugutan atau paksaan ini. Takkan umur dah nak masuk 21 tahun, masih nak kena ugut dan paksa.

Ugutan dan paksaan ini biasanya dibuat secara halus. Ugutan ini biasanya dibuat dengan cerita-cerita tentang “kertas undi ada nombor siri dan kami boleh trace korong undi saper”; “kalau kami tahu korang undi group pembangkang, next sem korang akan dibuang kolej”; “kalau korang undi pembangkang universiti akan buang korang”; “kalau korang undi pembangkang hidup korang akan susah”; kalau korang undi pembangkang banyak benda korang tak boleh buat”; - ini adalah antara ugutan-ugutan yang biasa student khususnya budak first year terima.

Biasanya Orang kuat Aspirasi di kolej akan panggil budak-budak first year yang dilihat cenderung kepada group yang dilabelkan sebagai pembangkang ini, untuk berjumpa dengan mereka. Waktu berjumpa inilah mereka akan bertanya macam-macam soalan. Soalan-soalan ini adalah untuk menakut-nakutkan student tersebut. Kemudian cerita-cerita “kena buang kolej” “kertas undi bernombor siri” “kena buang universiti” semuanya akan ditabur ke dalam otak student-student yang dipanggil itu.

Jadi, soalnya sekarang kalau korang digertak, diugut atau dipaksa oleh orang-orang aspirasi, apa yang perlu korang buat?

Kalau korang berasa yang korang digertak, diugut atau dipaksa membuat sesuatu yang korang tak nak buat (seperti kena paksa undi calon Aspirasi, kena ugut jangan undi calon Pro M, kena paksa jadi calon, kena paksa jadi jentera Aspirasi, kena paksa jadi pak guard untuk berkawal di kolej, kena ugut buang kolej dan seumpamanya), berikut adalah beberapa perkara yang korang boleh lakukan:

Lepas selesai “kejadian gertakkan, ugutan atau paksaan” itu berlaku, cepat-cepat buat perkara berikut:

1. Catatkan nama orang yang memaksa atau mengugut korang.

2. Catatkan jawatan orang yang ugut dan paksa korang tu.

3. Catatkan tarikh, hari apa, pukul berapa dan tempat kejadian ugut atau paksaan tu berlaku.

4. Kalau yang paksa dan ugut korang tu ramai, senaraikan semua nama dia orang dan jawatan dia orang.

5. Tulis balik detail kejadian tu secara terperinci misalnya apa yang diugut, bagaimana ugutan itu dibuat, perkataan dan ayat yang digunakan untuk mengugut, nada suara yang digunakan atau body language yang ditunjukkan ketika mengugut. Jika ada kata-kata kesat yang dikeluarkan atau kekerasan fizikal dilakukan ke atas korang, make sure korang tuliskan dengan terperinci semua ini.

6. Kalau korang ada saksi kejadian tu, tulis nama saksi yang berada di tempat kejadian.

7. Lagi chantek, kalau korang ada handfone berkamera yang boleh rakam, make sure korang rakamkan kejadian ugutan tu. Halakan kamera handfone korang ke arah orang (atau orang-orang) yang mengugut korang tu secara sembunyi-sembunyi. Kalau susah nak rakam gambar, rakamkan je suara dia orang.

8. Selepas korang kena ugut atau paksa tu, tuliskan apa perasaan korang. Rasa takut ke, rasa tak selesa ke, rasa trauma ke, rasa tak adil ke, rasa berdebar ke, rasa gelabah ke, rasa gentar ke, rasa terkujat ke, rasa geram ke, dan sebagainya.

Setelah korang selesai tulis semua detail-detail di atas, kontek budak-budak yang bertanding bukan di atas tiket Aspirasi yang korang kenal dan berikan laporan aduan bertulis korang tu pada dia orang.

Yang penting, kalau korang rasa korang digertak, diugut atau dipaksa, tolong buat aduan secara bertulis mengikut garis panduan yang disediakan di atas.

Jangan jadi mahasiswa yang takut kerana takut itu hanya akan memanjangkan lagi penindasan. Jadilah mahasiswa yang berani kerana keberanian itu akan meruntuhkan penindasan yang sedang dijalankan.

Selamat Mengundi. Undilah kerana kerelaan dan bukan kerana ugutan
Oleh: IsmiFaden

Thursday, January 15, 2009

Terdesak: Kepala Babi Dalam Surau API


Kuala Lumpur, 16 Jan - Surau Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya gempar pagi ini apabila kepala seekor babi beserta bendera Pas dengan tulisan ‘PMI, PRO M, PAS’ dijumpai di dalam surau tersebut.

Kepala binatang tersebut dianggarkan diletakkan oleh kumpulan yang tidak dikenali kira-kira pukul 5.00 pagi sebelum Subuh.

Menurut jurucakap Pro Mahasiswa, saudara Shahir Abdul Aziz, beliau hairan sambil menimbulkan tanda tanya tentang kejadian ini apabila kepala babi berserta bendera Pas tersebut diletakkan di surau Akademi Pengajian Islam.

“Saya yakin ada pihak yang ingin menyatakan protes terhadap Pro Mahasiswa dan PMI (Persatuan Mahasiswa Islam).

Selain itu, timbul persoalan kenapa kejadian begini berlaku dalam musim PRK sekarang, malah surau Akademi Pengajian Islam menjadi tumpuan?,”ujar beliau sambil mengajukan tanda tanya.

Selain itu, presiden Pro Mahasiswa Nasional merangkap Pro Mahasiswa Universiti Malaya, saudara Norazali Zainuddin menyatakan kejadian ini mungkin disebabkan beberapa pihak yang tidak puas hati dengan tindakan Pro Mahasiswa dalam menyatakan pendirian dan pendedahan isu termasuk rasuah dan penyalahgunaan wang dalam politik kampus.


“Saya yakin ada pihak yang rasa terkesan dan seperti mahu menutup mulut kami dalam menyatakan pendirian kami terhadap rasuah dan penyalahgunaan wang yang berleluasa dalam PRK sekarang, selin itu, isu ini sengaja dicetuskan bag imegalih perhatian umum kepada isu rasuah yang lebih besar,”ujar beliau.

Pilihanraya kampus kali disifatkan sebagai yang paling teruk dalam sejarah demokrasi kampus apabila berleluasanya politik wang dan penyalahgunaan kuasa oleh beberapa pihak dalam memenangi pilihanraya.

Isu rasuah TNC HEP yang dibawa oleh Pro Mahasiswa mendapat liputan dan respon panas dari pelbagai pihak. Ekoran dari isu ini, markas Pro Mahasiswa digeledah oleh pihak polis tanpa waran geledah dan kamputer riba diambil. Malah pagi ini, kejadian kepala babi dijumpai di surau API menimbulkan tanda tanya.

Pihak polis masih meneruskan penyiasatan atas kes ini.-
mahasiswakini

PMAPIUM ©Template Blogger Green by Dicas Blogger.

TOPO