Tuesday, January 4, 2011

Tahun baru, Azam baru….pendekatan baru.
Assalamualaikum, kami dari pihak persatuan mahasiswa Apium, mengucapkan ahlan wasahlan,selamat datang dan hadir semula ke kampus Universiti Malaya untuk semua pelajar dan pendidik bagi Tahun 2011,yang masih baharu menjelma. Selain daripada umur yang sudah meningkat, kita mungkin terkenang apakah kejayaan yang telah kita kecapi sepanjang tahun 2010. Kalau azam 2010 sudah tercapai, Alhamdulillah. Kita bersyukur. Namun jangan hanya bersyukur, perlu juga difikirkan bagaimana kejayaan itu boleh diulangi. Jika ia tidak boleh diulangi, ia akan jadi kejayaan ‘tidak sengaja’. Kejayaan tidak sengaja selalunya tidak kekal dan jarang dapat dinikmati dalam jangka masa yang panjang.

Saya percaya ramai akan berbicara tentang azam tahun baru. Saya juga anda ada azam anda yang tersendiri. Saya cuma ingin luahkan tentang satu perkara sahaja iaitu tentang ‘pendekatan’.

Jika kita mahu makan nasi, ada banyak caranya, Kita boleh masak, kita boleh beli atau kita boleh minta sesiapa berikan. Dalam 3 cara ini pula ada cara-cara lain yang tersendiri pula. Jika kita mahu masak, kita boleh masak pakai dapur kayu, masak pakai periuk elektrik atau pakai periuk kukus. Jika kita mahu masak guna periuk elektrik pula, kadang-kadang kita tidak ada periuk tersebut. Adakah usaha masak nasi akan gagal? Tidak juga. Mungkin boleh pinjam periuk nasi elektrik saudara mara atau jiran sebelah. Pendek kata, bagi setiap pilihan yang kita buat, ada bermacam-macam lagi pilihan lain yang wujud.

baca sepenuhnya, di blog motivasi sang pemuda :
http://www.motivasibelajar.com/motivasi/tahun-baru-azam-barupendekatan-baru.html

PMAPIUM ©Template Blogger Green by Dicas Blogger.

TOPO